Català
Español
LA SITUACIÓ EN EL TIBET
Breu resum de l'origen de l'estat actual del poble tibetà.

El Tibet va ser envaït per l'exèrcit xinès l'any 1959

Des de llavors:

- 1.200.000 tibetans han sigut assassinats, (20% de la població).
 
- 6.000 monestirs i temples han sigut destruïts.

- Amb la política de fill únic, les dones són obligades a avortar i són esterilitzades sense cap mena de anestèsia.

- La deslocalització de la població tibetana és sistemàtica, (això significa que els nòmades i camperols són obligats a marxar a les ciutats i a l'inrevés).

- La gent del camp és obligada a adobar els cultius amb productes químics. Això, juntament amb els gegantescos cementiris nuclears que el govern xinès ha construït, està contaminant els aqüífers i els rius d'aquestes terres. Aquests rius són els principals d'Àsia, els quals abasteixen a ¼ part de la població mundial.

- Enormes boscos verges són devastats per les indústries fusteres xineses, (aquests grans boscos,  igual que les selves amazòniques, són vitals per a la salut del planeta).

- L'arribada del tren a Lhasa, la seva capital, va traslladar en el primer any 500.000 nous colons xinesos, (en l'actualitat, es calcula que la població xinesa desplaçada a Tibet ascendeix a 10.000.000 amb la qual cosa els tibetans, que són 6.000.000, es troben en minoria estant en el seu propi país).

- Els nens i nenes tibetans que sobresurten en l'escola, son arrabassats als seus pares i enviats a estudiar fora de Tibet, a la Xina. Quan, en acabar els estudis, tornen amb els seus familiars, ni tan sols recorden la seva pròpia llengua.

- La cultura tibetana i les seves tradicions han sigut relegades, quan no prohibides, amb el clar objectiu de fer-los perdre l'únic que els queda: la seva identitat.

- Des de les olimpíades de 2008 la repressió sobre aquest poble no ha deixat d'incrementar-se.

Últimament, la desesperació d'aquest poble, sobre tot dels joves, ha arribat a tal punt que en els últims anys no paren d'arribar notícies de joves que decideixen suïcidar-se calant-se foc. Això te una doble connotació: parar l'insuportable  patiment pel que estan passant, sense agredir els responsables del mateix, i cridar l'atenció a nivell internacional del que els està passant.


Més de 3.000 tibetans fugen cada any del seu país travessant l'Himàlaia. Molts d'ells moren pel camí, no tan sols per l'extrema duresa de la travessa, sinó pels trets a sang freda de l 'exèrcit xinès. Els que ho aconsegueixen, paguen un alt preu: abandonen el seu país; perden familiars pel camí; a molts se'ls han de  practicar amputacions per les ferides produïdes per congelació; els que arriben al Nepal, de vegades son deportats, amb les conseqüències que això comporta…

Tots els que arriben a l'Índia són rebuts, un a un, per S.S. El Dalai Lama. A continuació són acollits pel Govern Indi en els més de 40 campaments de refugiats que hi ha disseminats per tot el país.

La majoria d'aquests campaments no tenen els recursos mínims per acollir els seus habitants.

S'ha que tenir en compte que ser "pobre" a l'Índia és el més normal. Per tant, la situació de pobresa  en què es troben els refugiats, sense recursos al seu abast que els permetin tenir un futur, juntament amb el patiment que suporten i han suportat, fa que molts d'ells estiguin en estat de shock.

L'objectiu de JIN-PA és dotar a aquests campaments dels recursos mínims necessaris perquè els seus habitants tinguin un futur .
 
Probablement no aconseguirem aturar aquest vergonyós genocidi, al qual, per interessos econòmics, la comunitat internacional li dóna l'esquena, però sí que podem aportar el nostre gra de sorra i pal·liar el patiment d'aquest poble, encara que hi sigui una mica.

Ajuda'ns a ajudar a aquest poble pacífic, transmissor d'una cultura mil·lenària basada en valors com la pau, l'amor i la compassió. Valors que tanta falta ens fan en la nostra societat.

Ajuda'ns, fent-te soci/a o, realitzant ingressos puntuals o col·laborant amb nosaltres en activitats diverses.

A la nostra Web pots veure  el reportatge “ Infiltrado en el Tíbet ”, impactant documental realitzat amb càmera oculta en el Tibet d'avui. Dóna a conèixer, de primera mà, el genocidi sistemàtic que aplica el Govern Xinès al poble tibetà  .